OLVA SMARTSCHOOL
OLVA SMARTSCHOOL
OLVA SMARTSCHOOL
MIJN OLVA
MIJN OLVA
MIJN OLVA
FACEBOOK
FACEBOOK
FACEBOOK
TWITTER @OLVA
TWITTER @OLVA
TWITTER @OLVA

Activiteiten

Home > Secundair onderwijs > Activiteiten

OLVA is een school voor en gemaakt door leerlingen. In OLVA krijg je het jaar door intellectuele, culturele en sportieve uitdagingen. Zowel tijdens als buiten de lessen bieden we je talrijke activiteiten aan. Elke middag hebben we naast de mogelijkheid tot studie een ruim aanbod van gratis middagactiviteiten. Je kunt je ook aansluiten bij een werkgroep, je kandidaat stellen voor de leerlingenraad, meewerken aan de uitzendingen van ons eigen televisiestation OINC, meespelen met een productie van De Zolder, je schouders zetten onder een jaarproject (bv. Stars@OLVA, Rood, Metamorfose) ...

Daarnaast kun je deelnemen aan taaluitwisselingen, de talendag Linguissimo, wiskunde- en wetenschapsolympiade, taalwedstrijden, interscholen-sportcompetities, klasuitstappen, excusies, stadsbezoeken, museumbezoeken, didactische uitstappen, cultuurreizen, wetenschapsdagen …

Middagactiviteiten

Tijdens de middagpauze hoef je je niet te vervelen. Na de lunch in de schoolresto kun je er nog even napraten met vrienden. Je kunt ook naar de kelder, een eigen ruimte waar ontspannende activiteiten mogelijk zijn zoals een gezelschapsspel spelen, tafeltennis, kickeren, schaken, kaarten, beluisteren van muziek of gewoon een babbeltje slaan. Daarnaast kun je ook

 • studeren in de vrije middagstudie

 • computerwerk (met mogelijkheid om te printen) doen in het ICT-leercentrum

 • deelnemen aan klascompetities

 • een goede film bekijken tijdens het filmforum

 • sportinitiaties volgen

 • nieuwe spellen ontdekken in de spellenclub

Alle middagactiviteiten zijn gratis!

 

Leerlingenraad

 

De leerlingenraad heeft een dikke vinger in de pap. Jaarlijks wordt die democratisch verkozen. En dan … vergaderen, afspraken maken, verslagen schrijven, constructieve voorstellen doen, samenwerken met het schoolbestuur, kritiek incasseren, een nederlaag lijden of je slag thuishalen … Je leert het allemaal als je je engageert in de leerlingenraad.

De leerlingen zijn ook vertegenwoordigd in de Schoolraad.

Dynamic werkgroep

De groep leerlingen van OLVA-dynamic doorbreekt regelmatig het gewone schoolleven door het organiseren van pittige evenementen (bv. dag van de leerkracht, dynamic-dag, vrij podium ...). Elke donderdagavond verwennen ze je ook met vers gebakken suikerwafels.

 

Milieuwerkgroep

Milieuzorg is niet een ver-van-mijn-bed-show. Werken aan een beter leefmilieu is een opdracht die begint in onze eigen leefomgeving. Op onze school kan het leefmilieu best een steuntje gebruiken. De milieuwerkgroep is een groep begeesterde mensen die de handen uit de mouwen steken om de afval- en papierberg te verminderen, de school groener te maken, energie te besparen ...

Sociale werkgroep

De sociale werkgroep maakt je bewust van de grote noden van onze wereld. Ze stimuleren het sociale samenleven op OLVA. Daarom zorgen zij voor een  kalender met de verjaardagen, organiseren ze de dag van de jeugdbewegingen en ondersteunen ze het peter- en meterproject. Daarnaast sensibiliseren ze  leerlingen en leerkrachten voor de problematiek van de derde en vierde wereld (bv. Welzijnszorg, nieuwjaarsfeest voor de armen van Brugge, Vredeseilanden, Broederlijk Delen, solidariteitsdag voor de derde wereld, verkoop van wereldwinkelproducten ...).

Sportwerkgroep

De sportwerkgroep organiseert en ondersteunt de sportleerkrachten bij talrijke sportevenementen op school. Zo zorgen zijn o.a. voor een pittig sportaanbod tijdens de middagpauze, de begeleiding bij initiaties van bijzondere sporten tijdens OLVA+, de organisatie van de OLVA-crossen ...

Werkgroepen

 

OINC TV van OLVA

 

OINC, OLVA's informatie nieuws en cultuur televisie, brengt spraakmakende en verrassende programma’s op het intern tv-netwerk van OLVA en ook via het internet. Het recept is een unieke mix van moderne media, een goed uitgeruste studio met nieuwsdesk en montage-unit, creativiteit, samenwerking, vriendschap en een neus voor al wat leeft in OLVA.

De Zolder

Voor liefhebbers van schooltoneel in het Brugse is De Zolder ongetwijfeld een begrip.  Onder de dakpannen van OLVA wordt een jaarlijkse theaterproductie opgezet met leerlingen.

 

Sport

 

OLVA is een school waar je ook pittig kan sporten. Zo beschikken we over een vernieuwde sportzaal en nieuwe speelplaatsen met verschillende sportterreinen. Over de middag kan je er trainen onder begeleiding, een sportinitiatie volgen of deelnemen aan een tussenklascompetitie. Elke woensdag meten we ons met andere scholen in tal van competities. En dan is er nog OLVA+ op donderdag!

Bij het begin van het 1e (en 3e) jaar komt iedereen in een anders samengestelde klas. Nieuwe leerlingen uit andere scholen, minder bekende gezichten uit andere klassen … Hoe kan je elkaar op korte termijn beter leren kennen, dan in sport en spel? Daarom trekken we er elk jaar in september een dagje op uit om spelenderwijs elkaars maat te nemen. 

Ontmoetingsdag

 

Linguissimo!

 

Taaluitwisseling

De leerlingen van het 4e jaar spijkeren hun Frans niet enkel bij tijdens de lessen. In de loop van het schooljaar zijn er verschillende uitwisselingen met Waalse en Franse scholen. Regelmatig gebeurt dit via de digitale weg, maar minstens tweemaal ontmoeten de leerlingen elkaar voor een tweedaags verblijf in elkaars stad en school.

Linguissimo-dag

In het 5e jaar krijgt de aandacht voor moderne talen (Duits, Engels en Frans) nog een extra dimensie. Tijdens de Linguissimo-dag maak je via verschillende workshops kennis met verschillende 'native speakers'. Werken hiervoor o.a. samen met het Goethe Instituut en het Europa College.

Als afsluiter van de dag brengen leerlingen en ook leerkrachten het beste van zichzelf in een wervelende karaoke.

Journalisten in de klas

In het 6e jaar nodigen we elk jaar enkele journalisten van over de taalgrens uit. Zij brengen in de klas het verhaal over job in de media (bv. krant, internet, televisie) en gaan daarna in dialoog met de leerlingen.

In elk jaar zijn er in de loop van het schooljaar verschillende uitstappen en excursies gepland. Soms trek je erop uit  voor enkele lesuren, maar vaak is het ook voor halve of volledige dag. Het accent van de uitstappen en excursies is educatief en didactisch. Toch is er meestal ook ruimte voor ontspanning. Op het programma staan o.a.

 • 1e jaar: wetenschapsexcursie en bezoek voor en achter de schermen van Bellewaerde

 • 2e jaar: toneelvoorstelling, excursie aardrijkskunde en bezoek aan het Noord-Franse Rijsel

 • 3e jaar: toneelvoorstelling, excursie geschiedenis en cultuur- en sportdag in Gent 

 • 4e jaar: toneelvoorstelling, boekenproeverij en cultuur- en sportdag in de Westhoek

 • 5e jaar: toneelvoorstelling, verdiepingstweedaagse, Linguissimo-dag, excursie geschiedenis en godsdienst en pittig sportdag in Oostende

 • 6e jaar: inleefdagen, bezoek SID-in, excursie wetenschappen en raadselachtige ontdekking van Amsterdam

 

Tussendoor zijn er ook verschillende uitstappen naar tentoonstellingen (bv. In Flanders Fields,  Kazerne Dossin), bedrijven, toneelvoorstellingen en boeiende bezienswaardigheden in de omgeving van de Brugge.

Uitstappen en excursies

 

Reizen en kampen

 

Ook tijdens de vakanties houden we contact met verschillende reizen en kampen. De deelname is vrijblijvend, maar een aanrader ...

In het 1e jaar kun je deelnemen aan een skikamp tijdens de paasvakantie en een sportieve bergvakantie tijdens de zomervakantie in Tirol.

Voor de leerlingen van het 3e jaar is er een avonturenkamp in de Ardennen.
Met het 5e en 6e jaar bezoeken wij tijdens de paasvakantie het 'tweede Europa' of het Europa dat in de 20e eeuw achter het 'ijzeren gordijn' lag. Op het programma staan steden zoals Praag, Dresden, Berlijn en Potsdam. We brengen ook een bezoek aan het doorvoerkamp Terezin.

Daarnaast bieden we de leerlingen van het 5e en 6e jaar ook een Griekenlandreis aan tijdens de zomervakantie.